Билки в полза на диабета

Билки в полза на диабета

Диабетът е не само едно от най – често срещаните хронични заболявания в света, но и едно от основните заболявания, които застрашават здравето на човека. Според последния доклад на Световната здравна организация над 422 милиона души са диагностицирани с диабет в световен мащаб, а над 1,6 милиона души умират от болестта всяка година. Като хронично метаболитно заболяване, диабетът се характеризира с повишени нива на кръвната захар, което може да причини сериозно увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите с течение на времето. Най – често срещаният тип диабет е диабет тип 2, който обикновено се среща при възрастни. При него тялото не може да произвежда или да усвоява достатъчно количество инсулин. През последните 30 години разпространението на диабет тип 2 рязко се е увеличило в страните с ниски нива на доходи. Диабет тип 1, известен като инсулинозависим диабет, е хронично заболяване, което възниква, когато панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин. Друг вид диабет е гестационния, който се появява по време на бременност поради високата концентрация на глюкоза в кръвта. Честите признаци и симптоми на диабет са полиурия (повишено уриниране), полифагия (повишен глад), полидипсия (повишена жажда) и загуба на тегло (поради прекомерно окисляване на протеините).

Изследванията показват, че генетичните фактори и факторите на околната среда (епигенетични) са основните фактори, които допринасят за развитието на диабет. При диабет тип 1 има силна връзка и с ендокринния автоимунитет (особено автоантителата ICCA), което е причинено от генетичен фактор (мутация). Причините за диабет тип 2 са затлъстяването (повишена висцерална мазнина), стареенето, намалена мускулна маса, прекомерната консумация на прости захари, дисбаланс в хормоните поради безсъние и психологически стрес, както и пушене и прекомерен прием на алкохол. 

Намалената чувствителност към инсулин, която също води до повишаване нивата на кръвната захар се нарича инсулинова резистентност. Точният механизъм за получаване на инсулинова резистентност не е напълно проучен. Много изследователи обаче са илюстрирали множество причини за появата й, включително променена инсулинова секреция, променени или мутирали инсулинови сигнализационни пътища. Това се дължи главно на хиперлипидемия/затлъстяване (натрупване на мазнини в мастната тъкан), което води след себе си до оксидативен стрес и възпалителен отговор.

В продължение на години са се предписвали лекарства на растителна основа, които са се прилагали като допълнителна терапия при различните типове диабет, поради способността им да намаляват нивата на кръвната захар, както и поради по-малкото странични реакции, които предизвикват.

Някои от по-широко използваните растения за подпомагане контрола на кръвната захар са:

  1. Черен кимион (Nigella sativa) – използват се семената, от които се извлича маслото. Маслото от черен кимион съдържа комплекс от витамини и минерали, които подпомагат нормализирането на нивото на глюкоза в кръвта. Положителният резултат от приема на масло от черен кимион се дължи на увеличеното производството на простагландини, чието действие е сходно със синтетичните лекарства, подпомагащи намаляването на нивата на кръвната захар. Освен това маслото от черен кимион спомага за нормализиране на телесното тегло, както и за по-бързото зарастване на рани, което е от съществено значение при хора, болни от диабет.
  2. Бяла черница (Morus alba) – множество проучвания доказват положителния ефект на листата от бяла черница върху развитието на диабет и атеросклероза. Основно антидиабетното действие на листата от бяла черница се дължат на веществото моранолин, което намалява кръвната захар, нормализира телесното тегло и подобрява инсулиновата чувствителност с 30%. Някои антидиабетни лекарства са синтетични производни на моранолина.
  3. Черна боровинка (Vaccinium myrtillus) – използват се плодовете и листата. Благодарение на химичния си състав те регулират нивата на глюкоза в кръвта, влияят положително върху укрепването на очните съдове и съдействат за спиране на кървенето в областта на ретината. При начален диабет изключително полезна за понижаване нивата на кръвната захар се оказва комбинацията от листа на черна боровинка и листа от бяла черница.
  4. Цейлонска канела (Cinnamomum zeylanicum)- благодарение на антиоксидантните си свойства тя нормализира въглехидратната обмяна. Използва се в подкрепа на лечението на диабет тип 2, както и за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система. 

Списъкът от растителни видове, с които може да се контролира кръвната захар е голям. По-добър ефект се постига при комбинация на някои от тях, поради способността да потенцират действието си. Важен фактор са продължителността на прием и индивидуалното състояние на всеки човек.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *